GABRIEL PENA

INSTRUCTOR EN DUNA YOGA

9.15 – 9.35 h

RESPIRAR CADA DIA, UN GEST CAP A LA HUMANITZACIÓ

Respiram unes 25.000 vegades cada dia, però prestam molt poca atenció al procés inhalació/exhalació. Per què i per a què respiram? Gabriel Pena, format en Swasti Ioga (Rishikesh, l’Índia) amb el professor Surinder Singh, després de deixar enrere una vida enfocada als negocis, ens donarà la resposta a aquesta pregunta amb un taller de respiració en el qual aprendrem tècniques molt concretes que ens ajudaran en la nostra humanització.

9.35 – 9.45 h

PRESENTACIÓ INNOVEM FEST’19
AMB REEM & MALU

REEM

PAL ROBOTICS

Malu Morro

ACTRIU

AMBER CASE

ANTROPÒLOGA CÍBORG

9.55 – 10.45 h

DISSENY DE TECNOLOGIA A ESCALA HUMANA

En l’era de l’automatització, el servei al client i el toc humà són cada vegada més importants. Les màquines no haurien d’actuar com humans, ni els humans com màquines. Com podem dissenyar tecnologia a escala humana? Tecnologia que sigui ètica, transparent i localment sostenible? Tecnologia que es converteixi en part de la vida de l’usuari i no en una distracció? Amber Case, defensora i oradora de disseny reconeguda internacionalment, investigadora de l’Institut per al Futur i autora de Calm Technology and Designing With Sound, ens introduirà en el concepte de tecnologia tranquil·la, “Calm Technology”, una idea d’alguns dels pioners en la computació ubiqua. Una idea que es basava en la tesi que el recurs més escàs ja no seria la tecnologia, sinó l’atenció, i que la tecnologia futura seria perillosa si no estava ben dissenyada.

Amber Case apareix en la llista “30 under 30” de la revista Inc. i és una de les dones més influents en tecnologia de Fast Company. Va ser nomenada Exploradora Emergent de National Geographic el 2012 i va rebre el Premi a la Innovació Claude Shannon de Bell Labs. És a més cofundadora i directora executiva de Geoloqi, una companyia de programari basada en la ubicació adquirida per Esri.

Després de passar pel Fòrum Telos de Fundación Telefónica i compartir escenari amb
Rob Roth per parlar de tecnologia i creativitat, ve a Menorca només per a Innovem Fest 19 i per fer-te pensar sobre la teva relació amb la tecnologia.

Sponsor

LLORENÇ PONS

FUNDADOR DE MELLISPHERA

10.45 – 11.15 h

APICULTURA DE PRECISIÓ

La tecnologia pot ajudar també a pal·liar els problemes que suporten actualment les abelles. La pressió mediambiental, els paràsits i les malalties han elevat la taxa de mortalitat de les abelles fins a nivells del 45 %, un problema per als ecosistemes però també per als humans. Llorenç Pons ens explicarà com aplica la transició digital que ha viscut en primera persona dins el món aeronàutic a l’apicultura a Mellisphera, una empresa que ha deixat l’apicultura clàssica regida pel calendari i que aposta per l’apicultura de precisió.

MANEL BADIA

ORGANIC MANAGERS

FRANCESC FONT

ORGANIC MANAGERS

11.15 – 11.45 h

L’AGRICULTURA ORGÀNICA, UNA OPORTUNITAT PER AL CAMP MENORQUÍ I PER AL PLANETA

En un món cada vegada més dependent de la tecnologia, Organic Managers, una associació sense ànim de lucre integrada per agricultors experts en agricultura orgànica i regenerativa, ens ensenyaran com acompanyen els pagesos de l’illa per realitzar una agricultura més sostenible amb un mètode propi que posa l’èmfasi en la sinergia entre persones, naturalesa i tecnologia. Manel (dissenyador de finques agroregeneratives, expert en Keyline i maneig holístic) i Francesc (agricultor de l’Empordà 9.0) aposten per cercar solucions amb una ment oberta per treballar la terra d’una altra manera.

Sponsor

11.45 – 12.15 h

INNOBREAK
AMB FARMERS & CO

ÁLEX MARTÍNEZ

PROFESSOR I CONSULTOR DE ROBÒTICA I PROGRAMACIÓ

12.15 – 13.00 h

INNOVAR, QUÈ I A QUIN PREU?

Innovar consisteix en la resolució d’un problema o repte d’una forma diferent, única i desconeguda. Un concepte que sempre s’ha relacionat amb els recursos, situació social i fins i tot la geografia. Álex Martínez, enginyer de telecomunicacions que va canviar la seva carrera professional per l’educació, ens explicarà com l’eliminació de barreres generada per les noves maneres de comunicar-nos, de compartir informació, obre la possibilitat d’innovar a tot aquell disposat a dedicar-hi el seu temps. Innovar ha deixat de ser sinònim de diners, títols acadèmics, situació laboral…, per passar a ser sinònim de temps i interès.

Sponsor

JUAN CARLOS GONZÁLEZ-AVELLA

DATA SCIENTIST
APSL ADVANCED PROGRAMMING SOLUTIONS SL

13.00 – 13.15 h

IA ART, CIÈNCIA I PACIÈNCIA: EL PODER DE L’ALGORÍTMIA

Per entendre de debò la IA res millor que un breu recorregut per la seva història de la mà de Juan Carlos González-Avella, científic de dades, que a més ens explicarà fins a quin punt la intel·ligència artificial formata la cultura i ens parlarà de la potencialitat de la IA com a eina innovadora en el món de l’art.

Sponsor

13.15 – 15.00 h

INNODINAR
AMB RUSTIT

MENÚ HUMANOIDE (Vegan)
O
MENÚ CYBORG (No Vegan)

GABRIEL OLIVER-CODINA

SYSTEMS, ROBOTICS AND VISION GROUP
UNIVERSITAT DE LES ILLES BALEARS

15.00 – 15.40 h

REPTES I APLICACIONS DELS ROBOTS MARINS

El grup de Sistemes, Robòtica i Visió de la UIB fa més de vint anys que dedica la seva activitat de recerca al disseny de robots mòbils i a la seva aplicació en diferents àmbits. Actualment, una bona part de la seva activitat se centre en la robòtica aèria i marina. Gabriel Oliver, professor del Departament de Ciències Matemàtiques i Informàtica de la UIB, on actualment és catedràtic d’Arquitectura i Tecnologia de Computadors, ens parlarà d’alguns dels projectes més destacats que han fet recentment, així com dels reptes actuals amb què ens enfrontam.

FRANCISCO JOSÉ PERALES LÓPEZ

CATEDRÀTIC DE LA UNIVERSITAT CCEIA
DIRECTOR DE LA UNITAT DE GRÀFICS I VISIÓ PER ORDINADOR I IA
DEP. MATEMÀTIQUES I INFORMÀTICA, UIB

LA REALITAT VIRTUAL I LES INTERFÍCIES CERVELL-ORDINADOR. UN SISTEMA PER A LA MODULACIÓ DEL DOLOR

Existeix un sistema de realitat virtual que permet a l’usuari modular la percepció del dolor mitjançant el mesurament en temps real dels seus valors de conductivitat de la pell, freqüència cardíaca, temperatura i electroencefalograma (EEG). Ja és possible submergir-se en un entorn controlat en el qual rebre estímuls visuals i auditius (sons binaurals) amb determinades freqüències amb l’objectiu de minimitzar la percepció del dolor. Francisco José Perales, doctor en Informàtica per la UAB i la UIB, ens explicarà com aquesta estimulació específica permet modular els valors de les variables biològiques que regulen el trànsit d’un estat d’estrès a un estat de relaxació.

Sponsor

Alfonso Díez David

DIGITAL HR STRATEGY DXC TECHNOLOGY

15.40 – 16.25 h

SOMIEN ELS ANDROIDES OVELLES ELÈCTRIQUES?

“Enabling people to make things happen” és el tagline que millor defineix Alfonso Díez David. Maonès d’adopció, amb una exitosa carrera de 29 anys a Nissan-Renault-Mitsubishi Alliance, 21 dels quals a HR i al capdavant d’equips humans a Europa, l’Índia, l’Àfrica, Nord-amèrica i el Japó, on ha aplicat la formula Leading, Enabling, Engaging and Empowering People + Organisations. Alfonso ens parlarà de com aquest humà viatjat gestiona l’amor en temps de còlera robòtica.

Sponsor

JUANJO MORENO

DIRECTOR I SOCI FUNDADOR DE YOROKOBU I BRANDS & ROSES

16.25 – 17.10 h

CANVIA D’IDEA… ALMENYS DE TANT EN TANT

A l’hora d’emprendre sigues flexible, prototipa, tot és beta, prova i falla… i torna a provar. I no tenguis por de canviar d’idea! Les certeses d’avui poden ser les escombraries de demà. Aquesta és un dels grans ensenyaments que Juanjo Moreno, llicenciat en Ciències de la Informació per la Universitat Complutense de Madrid, soci fundador i director de Yorokobu i de l’empresa de continguts Brands & Roses, ha après en els 10 anys que porta fent Yorokobu.

JORDI RUBIO ROCABERT

FUNDADOR DE MONTANA COLORS

17.10 – 17.55 h

TENC LA FÓRMULA DE L’ÈXIT: R + D + I + (i) + B + (s) + v

“Ningú em va dir què havia de fer”, però ja fa 25 anys que des del paper en blanc i sempre a contracorrent va crear Montana Colors, una empresa que ara per ara ven les seves pintures amb esprai a més de 88 països, ocupa 240 empleats i factura 32 MEURS. Jordi Rubio, fundador d’MC ens explicarà com ho ha fet, ni més ni menys que retroalimentant-se amb els valors del grafiti com a moviment artístic i social. Quins són els ingredients de la fórmula magistral? Segons ell ens explicarà, una mescla d’aventura, il·lusió, atzar, mèrit, enamorament i honestedat.

17.55 – 18.25 h

STEC* TAULA RODONA

Modera: David Baret

*”Sa Temporada És Curta”

Catalina Taltavull

GESTORA DE FLOR DE ROSASSA

Borja Matoses

CONSULTOR I EXPERT EN GASTRONOMIA

Clara Fullana

CAMÍ DE CAVALLS 360

Jorge Fernández Alday

MENORCA PULSAR

Alfonso Díez David

DIGITAL HR STRATEGY

David Baret

MODERADOR

18.25 – 18.30 h

TANCAMENT INNOVEM FEST 19
AMB MALU & REEM

18.30 h

INNOFESTA
AMB XORIGUER & DJ BASS

Tecnologia maker low cost a les teves mans. I si en l’era digital és més important que mai fer objectes tangibles? Tot el que menjam, vestim, utilitzam per a anar d’aquí cap enllà i tot el que ens envolta (o gairebé) són objectes físics fets de partícules subatòmiques, no de bits.

 

Raspberry Pi

Ordinador de placa reduïda, de la grandària d’una targeta de crèdit, desenvolupat al Regne Unit per la Fundació Raspberry PI (Universitat de Cambridge).

A INNOLAB: ORDINADOR LOW COST, GOOGLE HOME LOW COST I DIFERENTS PLAQUES/VERSIONS

 

Arduino

Placa de desenvolupament de maquinari per construir dispositius digitals i dispositius interactius que puguin detectar i controlar objectes del món real. Disponibles comercialment en forma de plaques assemblades o també en forma de paquets DIY (‘do it yourself’).

A INNOLAB: DIVERSES PLAQUES, SENSORS I UN BRAÇ ROBÒTIC IMPRÈS EN 3D I EN FUNCIONAMENT.

 

VEX

Solucions atractives, assequibles i potents per sentir l’emoció de construir robots i submergir-se de manera simple i flexible en STEM (‘ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques’).

A INNOLAB: PECES SOLTES I ESTRUCTURA JA MUNTADA DIRIGIDA PER COMANDAMENT A DISTÀNCIA.

 

Makey Makey

Placa similar al comandament d’una videoconsola que simula ser un teclat o ratolí, la qual cosa permet enviar ordres a l’ordinador al qual està connectat.

A INNOLAB: PLAQUES I PROJECTES COL·LABORATIUS MUSICALS I VIDEOJOCS.

 

Xbox

Videonconsola de sobretaula de sisena generació produïda per Microsoft i la primera d’aquesta empresa, en col·laboració amb Intel.

A INNOLAB: CÀMERA DE LA CONSOLA DE MICROSOFT HACKEJADA PER APRENDRE A PROGRAMAR.

 

VR low-cost

Més enllà dels grans sistemes d’RV, costosos i encara per desenvolupar, i de Google Cardboard, que no deixa de ser una capsa de cartó, hi ha ulleres de realitat virtual low cost amb les quals introduir-se en aquesta tecnologia per molt pocs diners i amb un dispositiu ben construït en el qual acoblar un telèfon intel·ligent.

A INNOLAB: DUES ULLERES LOW COST D’VR.

 

Altres robots/projectes

Cozmo, Micro:bit, Sphero, Ozobot, Impressions 3D.

Sponsor