SOMIES UNA IA MÉS ORGÀNICA?

22 / 11 / 2019
SALA MULTIFUNCIONAL
DES MERCADAL / MENORCA

Un dia per a xerrar de la dicotomia (o no) entre AI i Humanisme , i també per a recordar que ara fa 37 anys Ridley Scott ens avisava a Blade Runner que al novembre de 2019 el món estaria dominat per humans artificials, androides, més humans que els propis humans. Una pel·lícula basada en el llibre de Philip K. Dick Somien els androides con ovelles elèctriques?, un títol que ha servit d'inspiració per el “claim” de INNOVEMFEST‘19

DIVENDRES 22
9:15 A 13 H

GABRIEL PENA

RESPIRAR Diàriament, UN GEST CAP A la HUMANITZACIÓ

Respirem unes 25.000 vegades cada dia però prestem molt poca atenció al procés  inhalació/exhalació. Per què i per a què respirem? Gabriel Pena, format en Swasti Ioga (Rishikesh, l'Índia) amb el professor Surinder Singh després de deixar enrere una vida enfocada en els negocis, ens donarà la resposta a aquesta pregunta amb un taller de respiració en el que aprendrem tècniques que ens ajudaran en la nostra humanització.

AMBER CASE

DISSENY DE TECNOLOGIA A ESCALA HUMANA

En l'era de l'automatització, el servei al client i el toc humà seran cada vegada més importants. Les màquines no haurien d'actuar com a humans, i els humans no haurien d'actuar com a màquines. Com podem dissenyar tecnologia a escala humana? Tecnologia que sigui ètica, transparent i localment sostenible? Tecnologia que es converteixi en part de la vida de l'usuari i no en una distracció? Aquesta xerrada pràctica explora el concepte de tecnologia tranquil·la, una idea d'alguns dels primers pioners en la computació ubiqua. La seva tesi era que el recurs més escàs ja no seria la tecnologia, sinó l'atenció, i que la tecnologia futura seria perillosa si no estava ben dissenyada.

LLORENÇ PONS

APICULTURA DE PRECISIÓ

La tecnologia pot ajudar també a pal·liar els problemes que suporten actualment les abelles. La pressió mediambiental, els paràsits i les malalties han elevat la taxa de mortalitat de les abelles fins a nivells del 45%, un problema per als ecosistemes però també per als humans. Llorenç Pons, ens explicarà com aplica la transició digital que ha viscut en primera persona dins del món aeronàutic a l'apicultura en Mellisphera. Una empresa que ha deixat l'apicultura clàssica regida pel calendari i que aposta per l'apicultura de precisió.segur que tots podem o servim per a emprendre?

MANEL BADIA I FRANCESC FONT

L'AGRICULTURA ORGÀNICA, UNA OPORTUNITAT PER Al CAMP MENORQUÍ I PER Al PLANETA

En un món cada vegada més dependent de la tecnologia, Organic Managers, una associació sense ànim de lucre integrada per agricultors experts en agricultura orgànica i regenerativa, ens ensenyaran com acompanyen als pagesos de l'illa a realitzar una agricultura més sostenible amb un mètode propi que posa l'èmfasi en la sinergia entre persones, naturalesa i tecnologia. Manel (dissenyador de finques agroregenerativas, expert en Keyline i Maneig Holístic) i Francesc (agricultor de l'Empordà 9.0) aposten per buscar solucions amb una menta oberta per a treballar la terra d'una altra manera.

ÁLEX MARTÍNEZ

INNOVAR, QUÈ I A QUIN PREU?

Innovar consisteix en la resolució d'un problema o repte d'una forma diferent, única i desconeguda. Un concepte que sempre s'ha relacionat amb els recursos, situació social i fins i tot la geografia. Álex Martínez, enginyer en telecomunicacions que va canviar la seva carrera professional per l'educació, ens explicarà com l'eliminació de barreres generada per les noves maneres de comunicar-nos, de compartir informació, obre la possibilitat d'innovar a tot aquell disposat a dedicar el seu temps. Innovar ha deixat de ser sinònim de diners, títols acadèmics, situació laboral…per a passar a ser sinònim de temps i interès.

JUAN CARLOS GONZÁLEZ-AVELLA

IA ART, CIÈNCIA I PACIÈNCIA: EL PODER DE L'ALGORÍSMIA.

Per a entendre de veritat la IA res millor que un breu recorregut per la seva història de la mà de Juan Carlos González-Avella, científic de dades, que a més ens explicarà fins a quin punt la Intel·ligència Artificial formata la cultura i ens parlarà de la potencialitat de la IA com a eina innovadora en el món de l'art.

15 A 17:55 h

GABRIEL OLIVER-CODINA

REPTES I APLICACIONS DELS ROBOTS MARINS

El grup de Sistemes, Robòtica i Visió de la UIB fa més de vint anys que dedica la seva activitat de recerca al disseny de robots mòbils i a la seva aplicació en diferents àmbits. Actualment, una bona part de la seva activitat se centra en la robòtica aèria i marina. Gabriel Oliver, professor del Departament de Ciències Matemàtiques i Informàtica de la UIB on actualment és Catedràtic d'Arquitectura i Tecnologia de Computadors, ens parlarà dels projectes més destacats que han realitzat recentment, així com dels reptes actuals als quals ens enfrontem.

FRANCISCO JOSÉ PERALES LÓPEZ

LA REALITAT VIRTUAL I LES INTERFÍCIES CERVELL-ORDENADOR. UN SISTEMA PER A la MODULACIÓ DEL DOLOR

Existeix un sistema de realitat virtual que permet a l'usuari modular la percepció del dolor mitjançant el mesurament en temps real dels seus valors de conductivitat de la pell, freqüència cardíaca, temperatura i electroencefalograma (*EEG). Ja és possible submergir-se en un entorn controlat en el qual rebre estímuls visuals i auditius (sons binaurals) amb determinades freqüències amb l'objectiu de minimitzar la percepció del dolor. Francisco José Perales, Doctor en Informàtica per la UAB i la UIB ens explicarà com aquesta estimulació específica permet modular els valors de les variables biològiques que regulen el trànsit d'un estat d'estrès a un estat de relaxació.

ALONSO DÍEZ DAVID

SOMIEN ELS ANDROIDES AMB OVELLES ELÈCTRIQUES?

"Enabling people to make things happen” és el tagline que millor defineix a Alfonso Díez David. Mahonés d'adopció amb una reeixida carrera de 29 anys en Nissan-Renault-Mitsubishi Alliance, 21 d'ells en HR i al capdavant d'equips humans a Europa, l'Índia, Àfrica, Nord Amèrica i el Japó en els quals ha aplicat la fórmula Leading, Enabling, Engaging and Empowering People + Organisations. Alfonso ens parlarà de com aquest humà viatjat gestiona l'amor en temps de còlera robòtica.

JUANJO MORENO

CANVIA D'IDEA… ALMENYS DE TANT EN TANT

A l'hora d'emprendre sigues flexible, prototipa, tot és beta, prova i falla… i torna a provar. I no temes canviar d'idea! Les certeses d'avui poden ser les escombraries de demà. Aquesta és una dels grans ensenyaments que Juanjo Moreno, llicenciat en Ciències de la informació per la Universitat Complutense de Madrid, soci fundador i director de Yorokobu i l'empresa de continguts Brands & Roses, ha après en els 10 anys que porta fent Yorokobu.zona, la veritat.

JORDI RUBIO ROCABERT

TINC LA FÓRMULA DE L'ÈXIT: R + D + I + (i) + B + (s) + v.

“Ningú em va dir què havia de fer” però ja fa 25 anys que des del paper en blanc i sempre contracorrent va crear Montana Colors, una empresa que ara com ara embeni les seves pintures amb esprai en més de 88 països, empra 240 empleats i factura 32 MEURS. Jordi Rubio, fundador de MC ens explicarà com ho ha fet, ni més ni menys que retroalimentant-se amb els valors del grafiti com a moviment artístic i social. Quins són els ingredients de la fórmula magistral?

CATALINA TALTAVULL, BORJA MATOSES, CLARA FULLANA, JORGE FERNÁNDEZ ALDAY I ALFONSO DÍEZ DAVID

STEC TAULA RODONA: LA TEMPORADA ÉS CURTA

La veritat és que a qui més qui menys, Blade Runner va ser una pel·lícula de ciència-ficció de Ridley Scott que ens va marcar a tots, almenys els que en aquesta sala tenim més de 40 anys, perquè ens feia una descripció avançada d'una postmodernitat que molt s'assembla a les preocupacions que comencem a tenir en aquests inicis del segle XX. Quina relació té a veure això amb la nostra temporada turística? Quins paral·lelismes podem trobar amb Menorca? Perquè mirarem d'esbrinar-ho en aquesta última taula de la tarda de Innovem amb uns ponents de luxe que m'acompanyen i amb l'ajuda, precisament de petits fragments de Blade Runner. A veure com funciona aquest experiment!

COL·LABORADORS

Apunt

Aquitania

Artiem

Binary

Bini Hotels

Boba’s

Canal 4

COINGA

Diari ARA Balears

Dissenya2

DJ Bass

Flor de Rosassa

Icono

Impacte

Innovem Coworkers

Isba SGR

Leds Aroma

Luzerta

Mabrian

Mascaró Morera

Menorca de Publicidad

Menorca Foto

Pons Orfila Brokers

Ria

Sa Xaranga

Ses Sucreres

Socialchef

Tanit

Teatre Principal

Xoriguer